Fatih ALTAYLI ile Mıtsubıshı ASX

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı efedesign

  • FO-Usta Üye
  • *
    • İleti: 1,326
    • Puan +49/-0
    • Cinsiyet:Bay
  • Forum Otomobil
  • Ad Soyad: Mehmet Niyazi ALADAĞ
  • Marka: Peugeot
  • Model: 301 Active 1.6 Hdi
  • Model Yılı: 2013
  • Yakıt Tipi: Motorin


ASX’ı ilk gördüğümde, ‘Aa, bu Audi’ dedim. Yani anlayacağınız dizaynı müthiş. Genel izlenim olarak yüksek sürate ulaşamaması dışında hiçbir sorunu yok. Bu eksiye rağmen şehiriçi kullanım için, hele hele İstanbul için müthiş bir araç...

Japon otomobillerinin Türkiye pazarına ilk girdiği yıllarda Mitsubishi piyasanın yıldızlarından biriydi. Özellikle Colt ve Lancer modelleri gençler ve gencin az üzeri müşterilerde ciddi bir talep görmüştü. Bu pozisyonunu da kaybedecek gibi görünmüyordu. Ancak her nedense Mitsubishi dünya çapında da, Türkiye’de de ani bir düşüşe geçti. Türkiye’deki düşüş hissedilir derecedeydi. Gençler arasında çok tutulan Evo’lar dışında heyecanını kaybetti. Bunda etkili bir reklam ve pazarlama stratejisi gütmemelerinin de rol oynadığını görmemek için kör olmak lazım.

AUDİ’YE BENZİYOR
Özellikle hafif kamyonetleri L200 serisini ön plana alan, “Nası bir şey bu mitsubişi”den sonra kaydadeğer bir iletişimini görmediğimiz Mitsubishi şimdi oldukça heyecanlı bir dönüş yapıyor. Bu dönüşün adı ASX ya da Türkiye’deki reklam kampanyalarında çok hoş bir şekilde vurguladıkları gibi “Aşk”. Mitsubishi’nin küçük SUV’u ASX son dönemde pazar hâkimiyetini ele geçiren Uzakdoğulu SUV’ların kanından gelse de, ilk bakışta daha çok Avrupalı bir görünüm veriyor. Hadi adlı adınca söyleyelim. ASX’ı ilk gördüğümde “Aa, bu Audi” dedim. Gerçekten ASX bir Audi’den daha fazla Audi’ye benziyor. Q5’in daha iyi dizayn edilmiş bir versiyonu gibi.

Q5 değilse de Q4.5 gibi. Öndeki büyük hava ızgarasından başlayan benzerlik, stoplara kadar devam ediyor. Hani öndeki 3 köşeli Mitsubishi yıldızını kaldırıp, yerine 4 halka koysanız kimse “Bu Audi değil” diyemez. Yani anlayacağınız dizayn müthiş. Çok güzel çizgilere sahip bir otomobil.

Test ettiğimiz araç beyazdı ama ben en çok turkuvazı, sonra granit kahveyi, gece mavisini ve titanium griyi sevdim. ASX’ın içinde de ciddi bir kalite ve şıklık hâkim. Otomobilin içinde gerekli her şey var. Ancak bunlar fazla abartılmadan, basic denilebilecek tarzda yapılmış. Otomobilin motor performansı şehir içinde oldukça iyi gibi görünse de, şehir dışına çıkıp biraz basmak istediğinizde hayal kırıklığına uğruyorsunuz. 1.6 litrelik 117 beygir gücündeki motor, otomobili yüksek hızlara çıkarmakta hayli aciz kalıyor. 120 kms hıza kadar sorun yok ama sonrası hızlı sürücüler için elem dolu dakikalar demek. Tabii hayli yüksek rüzgâr sesi ve zorlanan motorun iniltisi de cabası. Bunun dışında viraj alma kabiliyeti çeşitli elektronik sistemlerin de desteğiyle hayli iyi. Frenler de otomobilin gücüne oranla fazla iyi. Fakat bu eksilerine rağmen şehiriçi kullanım için, hele hele İstanbul için müthiş bir araç.

MOTOR GÜCÜ SIKINTILI
Yokuşlarda kalkış sırasında otomobilin geri kaymasını engelleyen sistem standart. Fakat motor gücü yokuşlarda ciddi sıkıntı yaratıyor. 1. vites az, 2. vites yetersiz kalıyor. Keza yoğun trafikteki dur kalklarda vitesi boşa alırsanız, motor da stop ediyor ve böylelikle şehir içinde gereksiz egzoz gazı salınımını asgariye indiriyor. Debriyaja bastığınız anda otomobil yeniden çalışıyor.

Ancak o sırada otomobilin elektrik tüketimi fazla ise bu fonksiyon aküye zarar vermemek için devreye girmiyor. Genel izlenim olarak yüksek sürate ulaşamaması dışında ASX’ın hiçbir sorunu yok. Fiyat, kalite ve görünüm orantısında da oldukça başarılı. Bu zamanda otomobil almak gerçekten zor. Çünkü hemen hemen tüm üreticiler öylesine birbirine yakın kalite ve fiyatta otomobiller üretiyorlar ki, galiba bir de satın alma danışmanlığı gerekecek tüketicilere.

En ilginç yeri tavanı
ASX’ın içi umulandan geniş, oturma yerleri konforlu. Bacak mesafeleri hayli fazla. Ortadaki konsol çok fonksiyonel. Ancak otomobilin en ilginç yeri tavanı. Boydan boya cam tavanın alt perdesi elektrikli olarak açılıp kapanıyor. Ancak o kadar hoş ki, insanın içinden kapamak gelmiyor. Rahatsız edici bir güneş olmadıkça tavan hep açık kalmalı. Gece ise başka bir âlem. Cam tavanın kenarlarında çok iyi gizlenmiş LED lambalar var ve bu lambalar gece inanılmaz güzel bir ambiyans yaratıyor. Renkler ise aynı Mercedes S Klasse‘de olduğu gibi ayarlanabiliyor. Basit görünen müzik sisteminin verdiği ses oldukça tatminkâr.

Anahtarı çevirmeye gerek yok
Otomobil keyless go sistemine sahip. Yani anahtarı sokup çevirmenize gerek yok. Cebinizde ise bir düğmeye basıp aracı çalıştırabiliyorsunuz. Tabii önce debriyaja basmak şartıyla. Motor hayli sessiz.
Dünyanın En Büyük Haber Alma Teşkilatının Adı DEDİKODU'dur...




 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33