Metan Gazı ile çalışan motor!

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı FO-Admin

  • Admin
  • *
    • İleti: 58,684
    • Puan +615/-17
    • Cinsiyet:Bay
  • ForumOtomobil
    • ForumOtomobil
  • Ad Soyad: Önder Y.
  • Marka: Mercedes
  • Model: Klasik
  • Model Yılı: 1987
  • Yakıt Tipi: Benzin+LPG
Otomotiv firmaları metan gazıyla otomobil üretmeye başladı

Otomotiv firmaları son yıllarda çevreci, sıfır emisyonlu otomobil üretimi için büyük mücadele verirken asıl soru: ‘Peki ya bu araçları üreten fabrikalar?’ Evet bazıları fabrikalarında rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerjiden elde ettiği elektriği kullanıyor ama yeterli olamıyor. Yeni adım ise çöp gazından yani metandan elde edilen elektrikle otomobil üretilmesi.





SON dönemde tüm dünya özellikle Volkswagen’in ABD’de ortaya çıkan skandalı sonrası emisyon daha doğrusu araçların çevreyi ne kadar kirlettiğini tartışıyor. Özellikle Amerika’da ve Avrupa’da bu konuda sıkı denetimler ve kurallar ard arda devreye girmiş durumda.

Firmalarda araçlardaki emisyon oranlarının düşürmek için büyük yatırımları devreye sokuyor, yeni teknolojiler ve alternatif yakıtlar geliştiriyor. Ama bu noktada kafalardaki soru şu; “Otomobiller çevreci oluyor ama ya bu araçları üreten fabrikalar?” İşte bu noktada siz istediğiniz kadar çevreci araç üretin yani sıfır emisyonlu bir otomobil piyasaya sunun, eğer üretildiği fabrikada kullanılan enerji yüksek emisyon içeriyorsa, çevrecilik anlamında yapılmış pek bir şey olmuyor.

21 MİSLİ DAHA ZARARLI
İşte bu bilinçle bazı otomotiv devleri otomobil üretiminde de düşük emisyon dönemini başlatmak için çalışıyor. Bazı firmalar fabrikalardaki enerjinin bir kısmını rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerjiden sağlarken bazıları ise çevrecilik adına daha önemli bir yer tutan çöpleri kullanmaya başladı. Bugün çevrenin korunmasında sıkı kuralların uygulandığı Amerika’da BMW ve General Motors’dan (GM) sonra Japon Toyota da çöpten enerji üreterek bunu otomobil üretinde kullanmaya başlıyor. Çöp gazı yani metan gazı organik maddelerin kentsel katı atık ile ticari ve endüstriyel atıkların karışması sırasında ortaya çıkıyor. Eğer çöp gazının atmosfere kaçmasına müsaade edilirse, içinde bulunan metan gazı güçlü bir sera gazı olup, karbondioksit ile kıyaslandığında 21 misli daha zararlı hale geliyor. Bu nedenle atmosfere salınmasının önlenmesi ile yenilenebilir bir yakıt kaynağı olarak kullanılması bir kazan-kazan durumu oluyor.

1 SAATTE 1 MEGAWATT
Bulun bilinciyle hareket eden otomotiv firmaları çöpten elektrik üretimi için bu değerli ve yenilenebilir enerji kaynağını toplamak ve kullanmak üzere dünya genelindeki bir çok çöp sahasını kullanmaya başladı. Toyota da Amerika Georgetown’daki fabrikasının yakınındaki çöp sahasını tam anlamıyla çevre için bir hazineye çeviriyor. Çöpten çıkan metan gazını kullanan jeneratörle elektrik üreten Toyota, bu sayede 1 saatte 1 megawatt enerji sağlıyor. Bu sistemden gelen elektrik yılda 10 bin adet otomobil üretmek için yeterli. Toyota, metan gazından üretimi saatte 10 megawatt’a çıkarabileceğini açıklarken, bu sistemle yılda 100 bin otomobil üretebileceğinin de sinyalini veriyor.

35 yıllık planınönemli parçası
2010 yılından itibaren Kentucky’deki çöp döküm sahasının patronu ile metan gazından elektrik üretecek jeneratör projesini konuşan Toyota, geçtiğimiz yıl resmi olarak bu planı açıkladı ve jeneratörün yer aldığı tesisi yapmaya başladı. Çöp tesisinde gaz yandıktan ve elektriğe dönüştükten sonra toprak altından Toyota’nın 10 km uzaktaki fabrikasına ulaşıyor. Bu fabrikada Camry ve Avalon isimli hibrit araçlar üretiliyor. Metan gazı jenaratörü ile Toyota, 2050 yılından itibaren fabrikalarındaki karbon emisyonlarını tamamen ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Şirket o dönemden itibaren hidrojen bazlı üretime geçmek istediğini da açıklıyor. Toyota’nın çevre stratejilerinden sorumlu Genel Müdürü Kevin Butt, “Depolanmış gaz jenaratörü bizim önümüzdeki 35 yıl içindeki karbon ayak izini düşürme planımızı temsil ediyor” diye konuştu. Japon şirket bu konuda yanlız değil. BMW’nin Spartanbung’da Genenal Motors’un da Orion’da benzer fabrikaları bulunuyor.

6 milyar dolar yatırım yapıldı
TOYOTA’nın Amerika’daki en büyük fabrikası olan Kentucky Georgetown fabrikası, 1988 yılında kuruldu. Bugüne kadar 6 milyar dolar yatırım yapılan fabrikada 6 bin 660 kişi çalışıyor. Fabrikada şu an Camry, Camry Hibrid, Avalon, Avalon Hibrid dışında 4 silindirli V6 motorları da üretiliyor. Yıllık 500 bin adetlik kapasiteye sahip fabrikanın motor üretme kapasitesi ise 600 bin adet. Toyota, 1987 yılından bu yana bölgede sosyal projelere 44 milyon dolarlık bir kaynak ayırmış durumda.



 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33