Safra kesesi ameliyatı

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı FO-Admin

  • Admin
  • *
    • İleti: 58,684
    • Puan +615/-17
    • Cinsiyet:Bay
  • ForumOtomobil
    • ForumOtomobil
  • Ad Soyad: Önder Y.
  • Marka: Mercedes
  • Model: Klasik
  • Model Yılı: 1987
  • Yakıt Tipi: Benzin+LPG
Safra kesesi taşları ve safra kesesi ameliyatı

Safra kesesi karaciğerde üretilen safra sıvısını kendi bünyesinde depolayan ve sindirim sistemi ihtiyaç duyduğunda yoğunlaştırılmış durumdaki safra sıvısını sindirim sistemine pompalayan organdır. Asıl görevi yediğimiz yiyeceklerin kolay eritilmesi için safra sıvısını yoğunlaştırmaktır. Armut şeklinde bir vakumlama ve pompa görevi yerine getirir.

Bu organ zamanla bozulma eğilimi gösterebilir. Işlev bozukluğu başladığında biriktirdiği safra sıvısını uzun süre içerisinde tutarak safra sıvısının aşırı yoğunlaşması ve safra sıvısının çamurlaşmasına, ileri safhada ise taslaşmasına kadar ilerler.

Genellikle safra taşlarının oluşumunda Tıp uzmanları dengesiz beslenme kolesterol ve tuzların buna neden olduğunu açıklamaktadır.

Safra kesesi çamuru ve safra kesesi taşları aslında safra sıvısı ile doğrudan ilişkili değildir. Çamur ve taşın oluşumunda en büyük etken safra kesesi tembelliği ya da safra kesesi işlevinin bozuk olmasından kaynaklanır.

Maalesef günümüzde safra kesesi taşlarını küçültecek ya da safra kesesi çamurunu eritecek tıbbi bir ilaç yoktur. Fakat tıp otoriteleri kabul etmeseler bile bitkisel kürlerle safra kesesi taşı ve safra kesesi çamurunu eritmek mümkündür.
Fakat bunun en büyük handikapı safra kesesi içerisinde bulunan taşların eriyerek küçüldüğünde koledok adı verilen ana safra kanalına düşme ve bu kanalı tıkayarak hastanın ilk evrede hepatit yani sarılığa yakalanma riskine sebep olacağı gibi pankreatit adı verilen ölümcül pankreas hastalığına yakalanma riskini ortaya koyacağı için safra kesesi taşlarının küçültülmesi tıbbi olarak hasta için Büyük Risk oluşturmaktadır.

Bu nedenle Safra kesesinde çamur veya taş oluşumu bulunan hastaların Hayati riskinin ortadan kaldırılması için ameliyat ile safra kesesinin komple alınması hasta için en uygun seçim olacaktır.

Peki safra kesesi alınmadan sadece safra içerisinde bulunan taşların alınması veya safra çamurunun temizlenmesi mümkün değil mi?

Tıp otoriteleri safra kesesi içerisindeki çamur ve taşın temizlenmesi sonrasında safra kesesinin işleyişinin bozuk olması nedeniyle kısa süre sonra yeniden safra çamuru ve safra taşı üretimi olacağı için bunu haftalara önermiyorlar sebebi ise her taş oluşumunda hasta ameliyat edileceği için yaşam kalitesini olumsuz etkileyeceği bildirilmiştir.

Safra kesesi ameliyatları iki şekilde yapılmaktadır.

1. Laparoskopik yöntem.
Laparoskopik cerrahide kullanılan ekipmanların boyutlarının küçük oluşu ve hasta üzerinde yapılan kesikler daha azdır. Hastanın Karın bölgesinde bir kaç delik açılarak robot kollar ile ameliyat gerçekleştirilir. Bu sayede hasta 15 20 gün gibi kısa sürede sosyal hayatına geri dönüş yapabilir.

Hasta karnında açılan delikler bir buçuk iki santim genişliğindedir bu kesiklerden Karın bölgesinde üç veya dört adet bulunur.
Bu deliklerden bir tanesinden karın boşluğunu şişirmek için karbondioksit gazı verilir. Diğer deliklerden ise kamera ve cerrahi kollar kullanılmak üzere delikler açılır. Cerrahi operasyon karın bölgesinden açılan bu deliklerden yapılır ve aksi bir durum söz konusu olmaz ise bu ameliyat anestezi hariç ortalama 15 ile 45 dakika civarındadır.

2. Geleneksel açık ameliyat
Geleneksel yöntem hasta laparoskopik cerrahi şansını kaybetti ise yani hasta Kapalı ameliyatta uygun değilse ikinci alternatif olarak geneleksel cerrahi uygulanır. Bu yöntemde hastanın sağ kaburga altı büyük bir kesi ile açılarak hastanın safra kesesi alınır. Bu ameliyatın en büyük handikapı iyileşme sürecinin uzun olması, sağ kaburga altında çok büyük bir kesik ve bu kestik estetik olarak çirkin görünmesi ve daha ağrılı bir iyileşme sürecinin olması.

Safra kesesi ameliyatlarında genellikle laparoskopik cerrahi uygulanır Bunun nedeni hasta için iyileşme sürecinin hızlı ve konforlu olmasıdır aynı zamanda hasta estetik olarak da ameliyat sonrası daha düzgün bir cilt yapısıyla hastaneden ayrılmış olur.

Laparoskopik cerrahide hastanın hastanede yatış süresini kısaltır. Örneğin hasta ameliyat olmak için gittiği gün ameliyatını olur ve bir gece hastanede gözlem altında tutulur ertesi gün evine gönderilir.

Sağlığınızın önemini asla unutmayın çünkü bu bize verilmiş en büyük hediyedir.

Alıntı değildir.
Forumotomobil Yönetim

Asus Zenfone 6 - Tapatalk




 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33