Subaru: Simetrik dört çeker sistemi

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı izmir42

  • FO-Süper üye
  • *
    • İleti: 11,524
    • Puan +313/-5
    • Cinsiyet:Bay
  • Ad Soyad: Hüseyin KUZUCU
  • Marka: Opel
  • Model: Astra J 1.3 SPORT
  • Model Yılı: 2013
  • Yakıt Tipi: Motorin


zunlamasına monte edilmiş bir yatay-karşıt motor SUBAURU BOXER ve simetrik olarak tasarlanmış bir dört çeker güç aktarma organından oluşan Simetrik AWD, Subaru’nun en iyi denge, güvenlik ve yol performansı için odaklandığı bir sistemdir. Bu eşsiz güç aktarma organı, elli yıldan uzun bir süre önce dünyanın ilk (dört çeker) binek aracının piyasaya sürülmesinden bu yana Subaru gelişiminin merkezi olmuştur. Yatay-karşıt motordan arka diferansiyele kadar tüm çekiş sistemi, düz ve simetrik bir hatta monte edilmiştir. Araç içinde yere yakın konumlandırılabilen uzunlamasına monte edilmiş yatay-karşıt motorun özellikleri, ağırlık merkezini olabildiğince aşağıya çekebilmek ve aracın kendi ağırlık merkezine doğru (yakınlaştırmak) için maksimum seviyeye getirilmiştir. Bu üstün ağırlık dengesinin sunduğu üstün performans, her zaman maksimum denge için virajlarda ya da fren yapıldığı sırada oluşan şasi savrulmasını ve kaymasını kısıtlamak için üstün dört çeker sistemiyle birlikte çalışmaktadır. Bunun sonucunda şasi vibrasyonları azalır ve sürüş konforu artar; tüm yolcular için seyahat daha keyifli hale gelir. Subaru’nun Simetrik dört çeker sistemi , kullanıldığı araç türü ve şanzıman tipine bağlı olarak çeşitlilik gösterir.

Güç Aktarma Organlarının Sürüş Üzerindeki Etkisi



Önden çekişli veya arkadan itişli araçlarda güç dört çeker araçlarda olduğu gibi yola iletilmediğinden çekişin olduğu tekerlekler aşırı yüklere maruz kalabilmektedir. Virajlarda araç üzerinde etkili olan yanal kuvvetler ve buna bağlı olarak oluşabilecek çekiş düşüklüğü aracın viraj dışında kalan çekiş gücünün iletildiği tekerleğe doğru ani yön değişimine sebep olur. Diğer taraftan AWD sistemleri, gücü dengeli bir şekilde dört tekerlek arasında dağıtır. Böylece, aracın gittiği yönde yol tutuş kaybı olmadığından, araç virajı alırken bile mümkün olan en nötr yol tutuşu gerçekleşir. Eğer kaygan yollarda tekerleklerden biri çekiş kaybetmeye başlarsa, bu durumu telafi etmek için diğer üç tekerlek gerekli çekişi sunar. Böylece önden ve arkadan çekişli sistemlere kıyasla, daha fazla çekiş daha fazla güvenlik sunulur. Aynı güç düzeylerinde, ikiye kıyasla dört çekişli sistemlerde hızlanma da daha iyidir. Bunun yanında yalnızca Subaru’da mevcut olan Simetrik dört çeker ise tüm sistemin araç içinde yere daha yakın konumlandırılmasını sağlar. Daha düşük ağırlık merkezi, virajlarda daha dengeli (sürüş karakteri oluşması) ile doğrudan ilişkilidir. Simetrik dört çeker sisteminin bu özellikleri , sürücünün daha rahat bir sürüş gerçekleştirmesine olanak sağlayarak farklı sürüş koşulları altında da daha dengeli bir sürüş sunar. Bu eşsiz düzenek, ister şehir içinde ister otoyolda, isterse de zorlu arazilerde olsun yol dengesi bakımından diğer çekiş sistemlerinden çok daha öndedir. “Sürücünün artık sürüş konusunda çok endişelenmesine gerek kalmayacağı gibi ve kolayca da yorulmayacaktır.” Bu durum da, kazaları gerçekleşmeden önce önlemek açısından önemli bir güvenlik boyutudur.

Dört Çeker Aktif Tork Dağılımı



Dört vitesli otomatik şanzıman için özel olarak geliştirilmiş bir AWD sistemi, her türlü sürüş koşulunda AWD modellerin güvenli sürüş performansını maksimuma çıkarmak için E-4AT (manuel modlu) ve Lineartronic modeller. Dört vitesli otomatik şanzıman, E-4AT (manuel modlu) otomatik şanzıman ve Lineartronic CVT’de (Sürekli Değişken Şanzıman) sistemleri için özel olarak bir dört çeker sistemi geliştirilerek tüm dört çeker modellerin her koşulda maksimum güvenilir sürüş performansı sağlanması amaçlanmıştır. Lineartronic CVT’de (Sürekli Değişken Şanzıman) kayış yerine bir zincir kullanılır ve bu da tüm vites aralıklarında daha iyi bir performans, yakıt tasarrufu ve çeviklik elde edilmesini sağlar. Aktif tork dağılımlı AWD sistem genellikle torku ön ve arkaya 60:40 oranında dağıtır. Ancak araçtaki sensörler, aracın ön ve arka tekerleklerindeki yol tutuş veya hız değişikliklerini sürekli olarak izler. Elektronik olarak kontrol edilen MP-T (Çok Diskli Transfer), şanzıman ve sürücü komutlarının yanı sıra sürüş koşullarına da uyum sağlamak adına gerçek zamanlı olarak ön ve arka lastiklere tork dağılımını ayarlar. Bu da, güvenli ve zevkli sürüş deneyimi sunmak adına AWD sistemin dengesini arttırır.

Değişken Tork Dağılımı



Beş vitesli otomatik ve E-5AT (manuel modlu) otomatik şanzıman için özel olarak tasarlanmış bir AWD sistemi agresif ve sportif sürüş deneyimi ve virajlarda yüksek dönüş kabiliyeti sağlarken aynı zamanda simetrik dört çeker sisteminin sunduğu temel sürüş dengesini de muhafaza eder.

Ön ve arka lastikler için değişken 45:55 ön ve arka tork dağılımı ayarlanmıştır. Arka tekerleklere daha fazla tork gönderilmesi, 4WD araçlarda en çok karşılaşılan virajlarda önden kopma sorununu azaltarak daha dengeli ve zevkli bir sürüş sağlar. Tork dağılımı, hem sportif ve dengeli bir sürüş hem de yol koşullarına maksimum uyum için eşit ölçüde; 50:50 ön ve arka dağılımına varana kadar otomatik olarak kontrol edilmektedir.

Çoklu Desteğe Sahip Merkez Difransiyelli AWD



Merkezi diferansiyel ve viskoz LSD’den oluşan basit bir düzenekli manuel şanzıman için AWD sistemi. Normal koşullar altında 50:50 ön ve arka tork dağılımı ayarlanır. Bu da çekişi maksimum düzeye çıkarır ve dengeli bir sürüş sunar. Ön veya arka tekerlekler kaydığında ve çekiş kaybedildiğinde ya da ön ve arka akslar arasındaki tekerleklerin hızı farklı olduğunda, viskoz LSD ön ve arkada optimum tork dağılımını korur ve gücü çekişi en fazla olan tekerleklere iletir. Bu sistem manuel şanzımanın esnek vites değişim özelliğini mümkün olan maksimum çekiş gücüyle birleştirerek sportif bir sürüşe olanak sağlar.

Konuyla ilgili videolara da göz atalım:

Linkleri Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Görebilmektedir. <a href="https://www.forumotomobil.com/forum/register/?PHPSESSID=b0a34cb72ebc810430b26e8256f281ec"><b>Kayıt Ol</b></a>&nbsp;yada&nbsp;<a href="https://www.forumotomobil.com/forum/login/?PHPSESSID=b0a34cb72ebc810430b26e8256f281ec"><b>Giriş Yap</b></a>



 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33