Yakıt tasarrufu için öneriler

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ilhan T.

  • FO-Muhteşem Üye
  • *
    • İleti: 787
    • Puan +26/-8
    • Cinsiyet:Bay
  • Ad Soyad: İLHAN TAŞKO
  • Marka: Hyundai
  • Model: Accent
  • Model Yılı: 2001
  • Yakıt Tipi: Benzin+LPG
Akaryakıt fiyatlarının bu kadar pahalı olduğu bir zamanda,  akaryakıttan nasıl tasarruf edeceğinizin yollarını biliyor musunuz? Eğer akaryakıttan nasıl tasarruf edileceğini öğrenmek istiyorsanız şimdi bu tassarruf yollarını maddeler halinde inceleyelim.
İlk olarak size en uygun akaryakıt istasyonunu bulunuz.  Yaşadığınız veya seyahat ettiğiniz akaryakıt istasyonlarının fiyatları hakkında bilgi edinebilirsiniz.  Akaryakıt fiyatları hakkında bilgi almak için sitemizin fiyat bölümünü ziyaret edebilirsiniz ya da mobil uygulamalarımızı yükleyip kurabilirsiniz.
Aracınızın vitesini doğru devirde değiştiriniz. Aracınızı düşük ya da yüksek devirlerde kullanmanız daha fazla yakıt harcamanıza neden olur ve aracınızın motor ömrünü kısaltır.  Bunun için aracınızın motor devrini ortalama olarak 2500-3000 devir/dakika da tutmaya çalışınız. Bu yöntem dizel araçlar için de aynıdır. Vites değiştirme işlemini aynı şekilde 2500 devir/dakika civarında yapınız. Ayrıca aracınızın motorunun soğuk olması yakıt tüketimini artırır. Ancak aracınızın motorunu ısınması için aracınızı çalıştırıp beklemenize gerek yoktur. Aracınızın motoru  ideal sıcaklığa gelinceye kadar aracınızla bu süre içerisinde düşük hız ve viteste kullanabilirsiniz. Sıcaklık göstergesi normal seviyeye gelince ideal hızınızda yolculuğunuza devam edebilirsiniz. Ortalama olarak 4 kilometreden sonra aracınızın motoru tamamen ısınmış olur.
Hız sınırlarını aşmayınız. Karayolları hız sınırları aştığınızda hem daha fazla yakıt harcamış olursunuz hem trafik cezası almış olursunuz ya da  kaza yapma riskiniz artar. Ayrıca 90 km/s hızın üzerinde her bir km/s için 100 kilometrede 1 litre daha fazla yakıt harcarsınız. Eğer aracınızda "Cruise Control" yani hız sabitleyici sistem var ise ve yolunuz buna imkan sağlıyor ise hızını sabitlemek yakıt tasarrufu için faydalı olacaktır.
Aracınızın lastiklerini düzenli olarak kontrol edin ve gerektiğinde şişirin. Unutulmamalıdır ki az şişirilmiş lastikler yol ile daha fazla sürtünmeye ve dirence sebep olacağından bu hem lastiklerinizin ömrünü kısaltır hem de daha fazla akaryakıt harcamanıza neden olur.  Ayrıca lastiklerin yazlık ve kışlık hava basıncı birbirinden farklıdır ve araca bu göre değişiklik gösterir. Aracınızın lastiklerinin uygun basınç değerlerini öğrenmek için araç servislerinden veya lastikçilerden fikir alabilirsiniz.
Aracınızdaki gereksiz yüklerden kurtulun. Arabanızdaki her 50 kilogram fazlalık akaryakıt tüketiminizi yaklaşık olarak yüzde iki oranında artırır.
Aracınızın klimasını gereksiz kullanmayınız. Klimanızın açık olduğunda benzin tüketiminiz yaklaşık olarak %10 artar. Çok basit görünse de kısa mesafeler için aracınızı kullanmak yerine hem egzersiz yapıp hem de yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz.
Aracınızı sakin bir şekilde kullanınız. Aracınızla yaptığınız ani hız değişimler aracınızın deposunda da ani değişimlere yol açacaktır ve daha fazla yakıt harcamanıza neden olacaktır.
Aracınız otomatik vitesli ise, aracın kalkışlarında ve hızlanmalarda ani biçimde gaza yüklenmeyiniz ve aracın kendi ağırlığı ile hızlanmasına imkan tanıyınız. Eğer gaza ne kadar basacağınızı doğru ayarlayabilirseniz otomatik şanzımanlı araçlar daha az yakıt harcarlar.
Arabanızın çatısına veya arka tarafına koyduğunuz araç-gereç veya aletler, aracınızın aerodinamiğini değiştireceğinden rüzgara karşı daha fazla sürtünmeye neden olur ve bu da yakıt tüketimini artırır. Ayrıca 60km/s ve üzeri hızlarda açık camlar da rüzgâr direnci oluşturacağından yakıt tüketimini artırır.
Aracınızın yağını düzenli olarak kontrol ediniz ve gerektiğinde değiştiriniz. Temiz yağ kullanarak aracınızın motorundaki sürtünmeyi azaltarak yakıt tasarrufu yapabilirsiniz.
Bozuk yollardan kaçınınız. Şose yollar, asfaltı kırılmış ya da çatlamış yollardan aracanızı kullanmak yakıt tüketiminde ciddi artışlara neden olur. Bunun için herhangi alternatif yol var ise daha düzgün yollardan aracınızı kullanarak yakıt tasarrufu  yapabilirsiniz.
Trafiğin uzun süreli durduğu zamanlarda ve kırmızı ışıkta uzun süre beklemeleniz gerektiğinde aracınızın motorunu stop ettirin.
Trafikteki yoğun dur-kalklar yakıt tüketimini artırır. Bundan dolayı trafiğin yoğun olduğu zamanlarda ve çok kısa aralıklarla aktığı durumlarda dur-kalk sayısını azaltmaya çalışınız.
Aracınızı gölgeye park ederek aracınızın benzininin buharlaşmasını önleyebilirsiniz.
Aracınızın bakımını düzenli olarak yapınız. Düzenli olarak eskimiş bujilerin değiştirilmesi, akümülatör, karbüratör bakımı, hava ve yağ filtrelerinin gözden geçirilmesi, lastik basınçları ve rot ayarlarının yapılması yakıt tasarrufu bakımından çok önemli etkenlerdir.



Çevrimdışı FO-Admin

  • Admin
  • *
    • İleti: 58,684
    • Puan +615/-17
    • Cinsiyet:Bay
  • ForumOtomobil
    • ForumOtomobil
  • Ad Soyad: Önder Y.
  • Marka: Mercedes
  • Model: Klasik
  • Model Yılı: 1987
  • Yakıt Tipi: Benzin+LPG
Linkleri Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Görebilmektedir. Kayıt Ol yada Giriş Yap
ilhan paylasım ıcın tesekkurler yararlı bılgıler var ama keske bı okuyup paylassaydın :) mobıl uygulama fılan dıyor bak :)

+1

Linkleri Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Görebilmektedir. Kayıt Ol yada Giriş Yap



 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33