Türk Kızılayı Kan satıyor iddiası ve Türk Kızılayı'nın yanıtı

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı FO-Admin

  • Admin
  • *
    • İleti: 58,684
    • Puan +615/-17
    • Cinsiyet:Bay
  • ForumOtomobil
    • ForumOtomobil
  • Ad Soyad: Önder Y.
  • Marka: Mercedes
  • Model: Klasik
  • Model Yılı: 1987
  • Yakıt Tipi: Benzin+LPG
Şikayet Var internet sitesine yapılan bir başvuruda;

Linkleri Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Görebilmektedir. Kayıt Ol yada Giriş Yap

Kullanıcı adı : Muhammed

Türk Kızılayı Parayla Kan Satıyor.
Eşim Denizli'de özel hastanede ameliyat oldu, kan ihtiyacı ortaya çıktı; Kızılay'dan kan getirildi. Hastane çıkışında verilen 3 ünite kanın (hastane ücreti dışında) 450 TL parası istendi. Özel hastane yönetimi Kızılay'ın kanı parayla sattığını söyleyip faturayı gösterdiler ve kan ücretini talep ettiler. Kızılay bizden bağış adı altında kan alıp bize parayla mı satacak? Bir de Kızılay'da ki yetkili kişi kanı parayla vermediklerini iddia etti ama kestikleri fatura öyle demiyordu. Artık Kızılay'a kan bağışı yapmayacağım çevreme de bunu anlatıyorum.

Kullanıcı adı : Türk Kızılayı Temsilcisi

Sayın Muhammed Bey,

Öncelikle kan bağışı konusundaki duyarlılığınız ve sorunuz için teşekkür ederiz.

Kanın hastalara kullanımı ile ilgili farklı bilgiler gündeme gelebilmektedir, ancak bilinmelidir ki kanla ilgili Kızılay'ın yapmış olduğu bütün çalışmalar Sağlık Bakanlığı'nın denetimi ve direktifleri doğrultusunda gerçekleşmektedir.

Bağışçılardan alınan kanların merkezlerimizde kullanıma hazır hale getirilmesi akabinde, hastalara nasıl ve ne şekilde ulaştırıldığını kısaca size açıklamak isteriz.

Türk Kızılayı tarafından 2005'ten beri Türkiye’de hasta ve hasta yakınlarının arada kalmadığı, hastanelerle Kızılay Kan Merkezleri arasında kan ihtiyacının karşılandığı bir sistem kurulmaya çalışılmaktadır. Bu doğrultuda şu an gelinen aşamada 1557 hastane ile kan temini konusunda protokol imzalanmış ve bu hastanelerin kan talepleri Türk Kızılayı tarafından temin edilerek direk hastanelere ulaştırılmakta, hasta ve hasta yakınları bu işlemlerle uğraşmak zorunda kalmamaktadırlar.

Sağlık Bakanlığı yayınlamış olduğu 2007/43 ve 2009/37 sayılı genelgeleri ile hastanelerin ihtiyaç duyulan kanı hasta ve hasta yakınlarından değil, öncelikli olarak Kızılay Kan Merkezlerinden temin etmeleri gerektiğini bildirmiştir. Bu doğrultuda artık bir çok hastane stoklarda istenen kan ürünü mevcut ise kan alım işlemi gerçekleştirmemekte, kan ihtiyacının tamamını Kızılay'dan karşılamaktadır. Türk Kızılayı Bölge ağı yapılanması ile (17 Bölge Kan Merkezi) Türkiye'nin her yerine ihtiyaç duyulan kanı nakledebilmektedir.

“Kan talepleri hastaneler tarafından yapılmaktadır. Bu doğrultuda istenen kan ürünleri merkezlerimiz tarafından direk hastanelere ulaştırılmaktadır .Kan da hastaneler tarafından diğer sağlık hizmetleri ile birlikte değerlendirilmektedir. Kan Merkezlerimiz sadece kanı alıp, gerekli işlemleri yaptıktan sonra hastanelere ulaştırmaktadırlar.

Kan Transfüzyonuna yönelik masraflar, yapılan test ve işlemler göz önünde bulundurularak Sağlık Bakanlığı ve SGK tarafından belirlenmekte ve resmi gazetede Sağlık Uygulama Tebliği ile yayınlanmaktadır. Türk Kızılayı da Sağlık Uygulama Tebliği çerçevesinde işlem yapmaktadır.Sağlık Bakanlığı’nın ekte yer alan 2005/91 sayılı genelgesinde bu işlemlerin nasıl gerçekleştirileceği açıklanmıştır.

Hastaların kan ihtiyacı olduğu zaman (hangi hastanede tedavi görürlerse görsünler,hasta kan bağışçısı olsun ya da olmasın) hastane Türk Kızılayı Kan Bağışı Merkezlerinden resmi talepte bulunur ve stoklar dahilinde talep edilen kan ihtiyaç sahibine iletilmek üzere hastanelere gönderilir. Hasta ve hasta yakınından herhangi bir ücret talep edilmez.

Şu anki çalışma şekli ile Hastanelerin  hastalardan kan ücreti talep etmesi kesinlikle yasal değildir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda ilgili hastanenin İl Sağlık Müdürlüklerine bildirilmesi uygun olacaktır.

Ülke kan ihtiyacının tamamını gönüllü bağışçılardan karşılar duruma gelmek için belirlenen hedefler doğrultusunda çalışmalar yürütülmektedir. Gönüllü bağışçı sayımız arttıkça daha çok ihtiyaç sahibine de ulaşabilir hale geleceğiz ve hastanelerin tamamı kan alımını bırakarak, kan ihtiyacını hasta yakınlarını arada bırakmadan kurumumuzdan karşılayacaktır. Sistemin doğru işler hale gelmesi kimsenin kan aramak zorunda kalmadan kanın hastanelere tarafımızdan direk ulaştırılması sizin gibi kan bağışı konusunda hassas insanların sayısı arttıkça mümkün olabilecektir.

Bu doğrultuda değerli desteğinizin devam etmesini temenni eder, saygılarımızı sunarız.



 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33