Forum Otomobil, Otomobil Forumu

ForumOtomobil Sosyal Bölümler => Otomobil Dışı Konular => Sağlık => Konuyu başlatan: FO-Admin - 21 Eylül 2018, 17:00

Başlık: İlkyardım ve ilkyardım ile ilgili bilinmesi gerekenler!
Gönderen: FO-Admin - 21 Eylül 2018, 17:00
Kısaca İlkyardım'ın tanımıyla başlayalım;

Aniden hastalanan veya kaza geçiren bir yada birden fazla kişiye olay yerinde yapılan, durumun daha kötüye gitmesini engellemek ve 112 ekiplerinin olay yerine ulaşıncaya veya hasta/yaralı hastaneye ulaştırılıncaya kadar yapılan, olay yerindeki malzemeler kullanılarak ilaçsız yapılan müdahaledir. Unutmayın, ilkyardım asla bir doktor müdahalesi gibi değildir ve asla doktor yerini alamaz. Burada asıl amaç mevcut durumun kötüye gitmesine mani olmak ve yapılabiliyorsa hayat kurtarmaktır.
Başlık: Ynt: İlkyardım ve ilkyardım ile ilgili bilinmesi gerekenler!
Gönderen: FO-Admin - 21 Eylül 2018, 17:05
Kazalar çeşit çeşittir. Birkaç maddede sıralayacak olursak;

- Ev kazaları
- Yanıklar / Haşlanmalar
- Zehirlenme
- Boğulma (Suda boğulma / Yabancı Cisim tıkanması / Organ iflası)
- Kesikler
- Elektrik Çarpması
- İş kazaları
- Hayvan saldırıları (ısırıklar, sokmalar, temas [deniz anası vs], yırtıcı saldırısına maruz kalmalar)
- Trafik kazaları
- Savaş yaralanmaları

Gibi temel maddeler halinde sıralamamız mümkün. Bu ana başlıklar altında kurulabilecek yüzlerce hatta binlerce senaryo ile dallara ayrılarak çeşitliliği çoğalmaktadır. Temel prensip her olumsuzlukta durumun daha kötüye gitmesine mani olmaktır.
Başlık: Ynt: İlkyardım ve ilkyardım ile ilgili bilinmesi gerekenler!
Gönderen: FO-Admin - 21 Eylül 2018, 17:14
İlkyardımda yukarıdaki maddelerden herhangi birine maruz kalan yaralı veya hastanın kalbi durmuş ve solunumu yoksa basit ismiyle kalp masajı ve suni tenefüs ile hastayı geri döndürmeye çalışmak gereklidir.

ÖNEMLİ : SAĞLIK BAKANLIĞINDAN ONAYLI İLKYARDIMCI KİMLİK BELGENİZ VE SERTİFİKANIZ YOKSA, HASTA VEYA YARALIYA YAPACAĞINIZ İLKYARDIMDAN DOĞACAK OLUMSUZ SONUÇLARDAN YASAL OLARAK SUÇLU SAYILABİLİRSİNİZ. BU NEDENLE BURADA YAZILI OLAN İLKYARDIM TEKNİKLERİNİ UYGULAMADAN ÖNCE KİMLİK BELGENİZİ VE SERTİFİKANIZI ALMAK İÇİN EĞİTİMLERE KATILIN VE SAĞLIK BAKANLIĞINDAN ONAYLI BELGELERİNİZİ ALIN. SAĞLIK BAKANLIĞINDAN ONAYLI BELGENİZ OLDUĞUNDA RESMİ GÖREVLİ STATÜSÜNDE SAYILDIĞINIZ İÇİN HUKUKİ DURUMLAR SÖZ KONUSU OLDUĞUNDA SORUMLULUĞUNUZ OLMAYACAKTIR.


Temel yaşam desteği için hasta veya yaralı düz bir zemin üzerinde kalp masajı ve suni tenefüs ile hayata döndürülmeye çalışılır. 0-1 yaş arası bebekler, 1-8 yaş arası çocuklar ve 8 yaş üzeri yetişkin olarak kabul görülür ve bu üç gurup için kalp masajı ve suni tenefüs farklıdır.

YAŞAYAN, KALBİ ÇALIŞAN, SOLUNUMU OLAN BİR İNSAN ÜZERİNDE KESİNLİKLE KALP MASAJI YAPMAYI DENEMEYİN! ÖLÜMÜNE NEDEN OLURSUNUZ!
Başlık: Ynt: İlkyardım ve ilkyardım ile ilgili bilinmesi gerekenler!
Gönderen: FO-Admin - 21 Eylül 2018, 17:41
1. Hasta veya yaralının olduğu yerde öncelikle ortam güvenli hale getirilir.
Örneğin bir trafik kazasında aracın dışına fırlamış bir yaralı var. Olay yerinde yangın parlama riski gibi unsurlar varsa yaralıyı emniyetli bir yere taşımak gerek. Bunun için taşıma yöntemleri var. O nedenle burada yer alan bilgilerin tamamını okumadan işlem yapmanızı önermem.
Olay yeri emniyete alınır. Eğer bir otobanda olmuş kaza ile karşılaşırsanız öncelikle siz kendinizi güvenceye almalısınız. Olay yerine mutlaka reflektör yerleştirerek diğer araçların çarpması önlenmelidir. Olay yeri  emniyete alındıktan sonra, yetişkin bir insana ilkyardım yapacaksanız ve tek başınaysanız önce 112 hızır acil servisi aramanız gerekmektedir. Eğer yanınızda birisi varsa ona 112'yi aramasını ve aradıktan sonra mutlaka size aradığına dair bilgi vermesini isteyin.

1 dakikada 100 pres
Her 30 preste 2 suni tenefüs olmak üzere bunu;
-Hasta kendine gelene kadar
-112 gelene kadar
-İlkyardımcı (siz) yorulana kadar

Devam etmek zorundasınız.

Peki nasıl başlanmalı? Sıralama nasıl olmalı?

(ÖRNEKTE YETİŞKİN HASTA İÇİN)

1. Olay yeri emniyete alınacak
2. Hasta/Yaralı öncelikle şuuru yerinde mi? Sesli olarak sorulacak! (Yanıt yoksa devam edilecek)
3. Hasta/Yaralı düz bir zemin üzerinde, bir elimizi göğüs kafesinin üzerine koyup, kulağımızı ağız-burun bölgesine yaklaştırıp solunum ve kalp atışının olup olmadığı gözlemlenecek. Yani göğsü çıkıp-inmiyor, ağzından burnundan hava gelmiyorsa devam edilecek.
4. Göğüs kafesi bölgesinde hasta/yaralının sıkan kıyafetleri gevşetilecek! Gömlek varsa düğmeleri açılacak, sıkı giysiler mutlaka açılacak. (Dolaşımın rahatlatılması gerekliliği için)
5. Hasta/Yaralının önce ağız içi kontrol edilecek. Eğer ağzında yabancı cisim, soluk almasına mani olan yabancı cisim varsa, elimizin baş ve işaret parmağı cımbız veya maşa şeklinde ağız içine sokularak yabancı cisim çıkarılacaktır. Bundan sonra devam edilecektir.
6. İman tahtasının orta ölçüsü bulunup, bu ölçünün alt karın kısmında kalan parçasının tam ortasına bir elimizin ortası konulacak ve diğer el üzerine kenetlenip 30 pres yapılacak. Göğüs kafesi yandan bakıldığında 1/3 oranında preslenecek.
7. Suni solunum için çene kemiği yere 90 derece açıya getirilip, buruk delikleri kapatılacak ve bir koruyucu maske yada bir kumaş parçası (tülbent, sargı bezi, kumaş parçası) ile ağız kapatılıp dudak teması bizim güvenliğimiz için kesilecek.
8. Bir tam akciğer dolusu nefes ağızdan üflenerek hasta/yaralının ciğerlerine doldurulacak. Bu 1 saniye için olacak. Akabinde burun delikleri serbest bırakılıp soluk vermesi sağlanacak. 1 saniye beklenip tekrar 1 saniye akciğer dolusu solun hasta/yaralıya verilecek.
9. Kalp masajına devam edilecek. Yetişkinlerde 30 göğüs presi, 2 nefes + 30 Güğüs presi 2 nefes şeklinde en az 5 set tekrar edilip hastanın solunumu ve kalp atışı kontrol edilecek. Şayet hasta dönmüyorsa bu uygulamaya devam edilecek.
10. 112 ekiplerinin talimatlarına mutlaka riayet etmenizde yarar var.

Kalp masajının ve suni tenefüsün YETİŞKİNLER için nasıl yapıldığını izlemek için videoya bakınız :

http://www.youtube.com/watch?v=n6akoj11CjM
Başlık: Ynt: İlkyardım ve ilkyardım ile ilgili bilinmesi gerekenler!
Gönderen: FO-Admin - 21 Eylül 2018, 17:49
0-1 Yaş arası bebeklerde kalp masajı farklılıkları

Bebeklerde kalbin yerini bulmak için iki meme ucundan birbirine dikey hayali bir çizgi çekilir ve bu çizginin ortasına işaret parmağı konur.
İşaret parmağımızın yanına iman tahtasının göbek istikameti yönünde, işaret parmağımızın hemen dibine orta ve yüzük parmağımız konur. İşte burası bebeklerin kalbinin olduğu yerdir. Kol dik bir şekilde orta ve yüzük parmak ili 30 bası, 2 soluk şeklinde yapılır. Bebeklerde göğüs kafesine 4cm'den fazla bası yapılmamalıdır. Ve suni solunum yapılırken bir ağız dolusu az bir nefes (bebeğin göğüs kafesi kalkana kadar) verilir. En önemlisi bebeklerde ilk önce suni tenefüsle başlanır. Yetişkinlerde ise kalp masajı ile başlanır. Bebeklerin boyun kemiği narindir. Bu nedenle çenesini 90 derece dikmenize gerek yoktur. Hafif bir açıyla hem ağzı hem burnu dudaklarınızla kapatacak biçimde solunum desteği verebilirsiniz.

Başlık: Ynt: İlkyardım ve ilkyardım ile ilgili bilinmesi gerekenler!
Gönderen: Y.E.P. - 24 Eylül 2018, 09:58
bu faydalı bilgiler için sonsuz teşekkürler . umarım insanlar 5 dakikasını ayırıp okurlar ve bilgi sahibi olurlar..
Başlık: Ynt: İlkyardım ve ilkyardım ile ilgili bilinmesi gerekenler!
Gönderen: FO-Admin - 24 Eylül 2018, 14:51
Devamı var. Videolarla desteklemek istiyorum. Bunun içinde zamana ihtiyacım var. Şöyle bir göz gezdirin, aklınızda kalacak 3-5 şey bilgi bankanızda bulunsun.

Linkleri Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Görebilmektedir. Kayıt Ol yada Giriş Yap
bu faydalı bilgiler için sonsuz teşekkürler . umarım insanlar 5 dakikasını ayırıp okurlar ve bilgi sahibi olurlar..
Başlık: Ynt: İlkyardım ve ilkyardım ile ilgili bilinmesi gerekenler!
Gönderen: FO-Admin - 24 Eylül 2018, 16:52
Hemlich Manevrası nedir?

(https://i.postimg.cc/2yy7rXLn/hemlich_manevrasi.png)

Hasta/Yaralının solunumunu engelleyen, solunum yolunu tıkayan yabancı cisim tıkanmasında yapılacak ilkyardıma verilen isimdir. Bu uygulama hasta/yaralının diyafram bölgesine yapılacak basınç ile solunum yolunu tıkayan cismi çıkarmak için kullanılmaktadır.

Hemlich manevrası nasıl yapılır?

(https://i.postimg.cc/qM4qWCnx/hemlich.jpg)

Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi, bir elimizin baş parmağı avuç içine alınarak el yumruk yapılır. Daha sonra hasta/yaralının arkasına geçip, göbek deliği ile kaburganın bittiği yerin alt kısmı ile ortası bulunur. Yani diyaframın alt kısmı bulunur. Bu hareket için yumruk belirlenen bölgeye konulduktan sonra diğer el yumruk yapılan elin üzerine oturtularak, hasta/yaralı öne doğru eğilmesi sağlanır. Yaklaşık olarak 30-35 derece kadar yeterlidir. Güçlü bir şekilde bu bölgeye ard-arda pres yapılır. Hastanın yabancı cismi çıkarması sağlanır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, bu hareket yapılırken bir gazoz şişesinin kapağını açarmış gibi, kavisli bir hareketle aşağıdan yukarı doğru basınç uygulanır.

Bu hareketin adı neden Hemlich?
Hareketi keşfeden doktorun adı verilmiştir.

Peki hastaya başka ne gibi ilk yardım uygulanabilir?

Hasta öne hafif eğilerek iki kürek kemiğinin ortasına güçlü biçimde el ayasıyla vurularak yapılan ilkyardımdır. Resimde görüldüğü gibi hasta öne eğilmesi sağlanarak, diğer el ile hastanın ön tarafından destek yapılır ki, vurduğumuzda hasta yere kapaklanmasın. Sonra iki kürek kemiği arasından çizilen hayali çizginin tam ortasından, aşağıdan yukarı doğru yapılan güçlü vuruştur. Süpürerek vurmakta denir.

(https://i.postimg.cc/Qthvjsqw/tikanma.jpg)

Bebeklerde solunum yolu tıkanmasında yapılacak ilkyardım!

(https://i.postimg.cc/cLtpmFH9/bebek_bogulmasi_ilkyardim.jpg)

Bebeklerde dikkat edilecek en önemli husus, boyun zedelenmemesine dikkat etmek. Bebeklerin kemik yapısı çok hassastır. Bu nedenle boyun kısmı şekildeki gibi bir elimizle sabitleriz, diğer el ile vuruş ve baskı yapılmak sureti ile tıkanıklık açılmaya çalışılır.
Başlık: Ynt: İlkyardım ve ilkyardım ile ilgili bilinmesi gerekenler!
Gönderen: Mutlu - 24 Eylül 2018, 22:33
Hepsini sürücü kursunda öğrendik ama sınavdan sonra hepsi unutuldu.Aslında o kadar önemli bilgiler ki.Keşke bizlere ilkokuldan itibaren öğretselermiş.Belki öyle aklımızda kalırdı.
Başlık: Ynt: İlkyardım ve ilkyardım ile ilgili bilinmesi gerekenler!
Gönderen: izmir42 - 24 Eylül 2018, 23:02
Yarın msait zamanımda baştan sona okuyacağım +5