Limon'un sağlığa faydaları nelerdir?

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı FO-Admin

  • Admin
  • *
    • İleti: 58,684
    • Puan +615/-17
    • Cinsiyet:Bay
  • ForumOtomobil
    • ForumOtomobil
  • Ad Soyad: Önder Y.
  • Marka: Mercedes
  • Model: Klasik
  • Model Yılı: 1987
  • Yakıt Tipi: Benzin+LPG
Limon'un sağlığa faydaları nelerdir?

C vitamininin bağışıklık sitemi, kalp damar sağlığı ve hastalıklardan daha çabuk kurtulmak için ne kadar önemli bir vitamin olduğunu hepimiz biliyoruz. Limonun diğer faydalarını bir kenara bıraksak bile, kabuğu soyulmuş bir adet limon yemek, günlük C vitamini ihtiyacının yarısını karşılıyor.



Tabii bütün bir limonu olduğu gibi yemek bazılarımız için ekşi tadı nedeniyle imkansız olabilir; ancak limonu su ile karıştırarak, çayınıza ekleyerek, salatalarınızda kullanarak tüketebilirsiniz.

Limon sadece gıda olarak tüketildiğinde değil, saç ve cilt bakımında veya ağız sağlığını korumak için önerilen çeşitli bitkisel reçetelerde kullanıldığında da oldukça faydalıdır.

Limonun bir başka önemli özelliği ise bağırsakları, böbrekleri ve karaciğeri temizleyen etkisiyle vücudu serbest radikallere karşı koruması ve buna bağlı olarak görülen pek çok hastalığa yakalanma riskini düşürmesidir.

Vücut sıvılarının pH değerini dengeler. C vitamini bakımından zengindir. Karaciğeri temizler. Bağırsakları temizler. Böbrek ve safra taşlarının çözülmesine yardımcı olur. Serbest radikallere karşı koruma sağlar. Beyin sağlığını korur. Anti bakteriyeldir. Antioksidandır. Yüksek tansiyona iyi gelir. Kansere karşı koruyan bileşenler içerir. Göz sağlığını korur. Kalsiyum, demir, fosfor ve diğer mineraller bakımından zengindir. Bakteri birikimini önleyerek ağız sağlığını korur. Gribe karşı vücudu güçlendirir. Cilt üzerinde kullanıldığında enfeksiyonu önler. Cilde parlaklık verir. Kaşıntıya iyi gelir. Kepeği azaltmak için kullanılabilir. Sindirime yardımcı olur.

Limonun Sağlığa Faydaları
Osteoartrit ve Romatoid Artrit: Limonun antioksidan etkisi diğer pek çok hastalıkta olduğu gibi, iltihaplı ve ağrılı hastalıklar olan osteoartrit ve romatoid artritin yol açtığı rahatsızlıkları hafifletmek için kullanılabilir.

Doğal ilaçlar ve geleneksel alternatif tıp uygulamaları hakkında dünyanın en büyük veri tabanı olan “Natural Medicines Comprehensive Database”e göre limonda bulunan antioksidanlar artritin neden olduğu eklem iltihaplanması ve eklem bölgelerindeki şişliği azaltmak için kullanılabilir.

İskorbüt Hastalığı: Günümüzde daha çok yaşlılarda görülen iskorbüt hastalığı C vitamini eksikliğine bağlı halsizlik, genel zayıflık, anemi ve dişeti kanaması gibi belirtileri olan bir hastalıktır. C vitamini deposu olan limon, diğer C vitamini içeren meyve ve sebzelerle birlikte bu hastalığın tedavisinde etkili bir çözüm olarak kullanılabilir.

Kalp ve Damar Sağlığı: C vitamini, dokulara esneklik veren kolajenin üretimini arttırarak damar sertleşmesini önleyebilir. Antioksidan etkisiyle damarlarda birikintiye, tıkanıklığa ve zayıflığa yol açan serbest radikalleri nötralize ederek kalp krizi ve felç riskini azaltır.

Sağlıklı beslenme programına eklenen limon, düzenli egzersizle birlikte kardiyovasküler hastalıklara karşı koruma sağlar.

Yaraların İyileşmesi: Ciltte oluşan yaraların geç iyileşmesi C vitamini eksikliğinin karakteristik belirtileri arasındadır. Limon; yanık, kesik ve çeşitli cilt hastalıklarına bağlı cilt yaralarının iyileşme süresini kısaltmak için uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Cilt Bakımı: Evde hazırlanan doğal cilt bakım maskelerinde sıkça kullanılan limonun cilde faydaları arasında güneş ve sivilce nedeniyle oluşan cilt lekelerinin görünümünü hafifletmesi, fazla yağı alması, asitli yapısıyla ölü cilt hücrelerini temizlemesi ve cilde doğal parlaklık vermesi ilk sıralarda sayılabilir.

Ayrıca düzenli olarak limon suyu içmek cildin esnekliğini korumasını sağlar ve kırışıklıklar gibi yaşlanmanın ciltte görülen belirtilerini geciktirir.

Limonu cilt üzerinde harici olarak kullanacaksanız, limonun cildin güneş ışınlarına olan hassasiyetini arttırdığını unutmayın ve limon suyu sürdükten sonra güneşe çıkmayın.

Sindirim: Limon, mide asidi üretimini arttırarak sindirimi zor gıdaların (yağlı gıdalar, kırmızı et vb.) sindirimine yardımcı olur.

Limon suyu aynı zamanda karaciğerin safra üretimini arttırarak yağların sindirilmesini kolaylaştırır. Bu özelliği ile diyet listelerinde sıkça adı geçer. Hatta “limon diyeti” olarak limon suyunun ön planda olduğu özel diyet programları da bulunmaktadır.

Böbrek Taşı: “Journal of Urology – Üroloji Dergisi”nde yayınlanan bir çalışmaya göre, düzenli olarak limon suyu içmek veya limon yemek böbrek taşı oluşumunu önleyebilir. California Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada “sitrat” içeren limonun böbreklerde kalsiyum birikmesini baskıladığı ve mevcut birikimlerin büyümesini engellediği sonucu elde edilmiş.

Ağız ve Diş Sağlığı: Limonda bulunan asit, diş üzerinde biriken, diş renginin değişmesine ve dişlerin çürümesine neden olan bakterileri temizler. Dişlerin beyazlamasına yardımcı olurken, dişeti enfeksiyonlarına ve dil yaralarına karşı da koruma sağlar.

Ancak limondaki asit dişler üzerinde fazla kullanıldığında diş minesine zarar verebileceğinden dikkatli kullanılmalı ve aşırıya kaçılmamalıdır.

Kemik Sağlığı: Limon, kemik sağlığının korunması ve güçlü kemikler için en az kalsiyum kadar gerekli olan fosfor mineralini de içerir. Fosfor aynı zamanda böbreklerin fonksiyonuna da katkıda bulunur ve egzersiz sonrası yaşanan kas ağrılarını hafifletmeye yarar.

Saç Bakımı: Limon suyu geleneksel olarak yaz aylarında saç rengini açmak için kullanılır ancak saç ve saç derisine başka faydaları da vardır. Saç derisinde kullanıldığında anti bakteriyel etkisiyle saç köklerini olumsuz etkileyen çeşitli cilt hastalıklarına iyi geldiği ve kepek oluşumunu azalttığı bilinmektedir.

1/3 oranında suyla karıştırıp şampuandan sonra durulama suyu olarak kullanılırsa saç telleri üzerinde biriken krem, şampuan, jöle, köpük, sprey gibi saç ürünlerinin kalıntılarını temizleyerek saça parlaklık verir.

Limon suyunu saçta kullanırken dikkat edilmesi gereken 2 nokta vardır: birincisi saç ve saç derisini kurutan etkisi nedeniyle sık kullanılmamalıdır, ikincisi ise eğer saç renginizin açılmasını istemiyorsanız saçınızı limonlu suyla duruladıktan sonra güneşe çıkmamanız gerekir.

Limonun Besin Değerleri
1 adet kabuğu soyulmuş limon:

17 kalori içerir.
Günlük C vitamini ihtiyacının %51’ini (30.7 mg),
B6 vitamini ihtiyacının %2’sini,
Folat ihtiyacının %1’ini,
Kalsiyum ihtiyacının %2’sini (15.1 mg),
Demir ihtiyacının %2’sini (0.3 mg),
Magnezyum ihtiyacının %1’ini (4.6 mg),
Fosfor ihtiyacının %1’ini (9.3 mg),
Potasyum ihtiyacının %2’sini (80 mg) karşılar.
Limonun Yan Etkileri
Mide Ekşimesi: Sindirim için kullanılan sıvıların üretimini arttıran limon suyu, mide ekşimesine yol açabilir. Reflüsü ve mide ülseri bulunan kişilere limonun da dahil olduğu asitli meyve ve sebzeler önerilmemektedir.

Dişler: Diğer asitli gıdalar ve içecekler gibi fazla miktarda limon yemek veya limon suyu içmek diş minelerine zarar verebilir. Dişlerinizi gıda asitlerinden korumak için içecekleri kamışla içmeniz ve asitli meyve veya sebze yedikten sonra dişlerinizi fırçalamanız gerekebilir. Limon ve limon suyu mevcut diş hassasiyetini arttırabilir.

İdrar: İdrar söktürücü etkisi bulunan askorbik asit ve C vitamini bakımından zengin olan limon suyu, idrara çıkmayı arttırabilir. İdrarla atılan su yerine koyulmazsa vücut susuz kalabilir ve halsizlik görülebilir.

Limon Çayı
Limonu yemeklerle, salatalarla birlikte yemek hoşunuza gitmiyorsa, balla tatlandırabileceğiniz limon çayını içebilirsiniz. Limon çayı da limon suyu gibi sindirim sistemini temizler ve C vitamini desteğiyle özellikle kış aylarında artan bulaşıcı hastalıklara karşı vücudun direncini arttırır.

Limon çayını, sıcak suya yarım limonun suyunu ekleyerek hazırlayabilir veya favori bitki çayınıza limon sıkarak limonun faydalarından yararlanabilirsiniz.


Limonun Bazı Kullanım Alanları

Ağız kokusu ve boğaz ağrısını geçirmek için limonlu suyla gargara yapabilirsiniz.
Mutfak malzemelerini limonlu suyla ıslattığınız bezle temizleyebilirsiniz.
Limon suyuyla bir miktar tuzu karıştırarak porselen eşyaları temizleyebilirsiniz.
Yazlık evlerde pencerelerin dış çevresine sürülen limon sinekleri kaçırır.
Limon ve tuz karışımı mermer tezgahlardaki lekeleri temizlemeye yardımcı olur.
Limon kabuğu metal banyo muslukları ve duş başlığını temizlemek, parlatmak için kullanılabilir.
Yemek yaparken veya yerken elinize sinen balık, soğan, sarımsak kokusunu limonlu suyla çıkarabilirsiniz.
Ekmek tahtası gibi ahşap mutfak eşyalarında zamanla oluşan koku için limon suyu kullanabilirsiniz.
Saçları limonlu suyla durulamak parlaklık verir. (Güneşe çıkarsanız, limon saçın rengini açar.)
Bakır eşyalarınızı tuzlu limonla temizleyebilirsiniz.

- Limondaki asit koltukaltında kokuya neden olan bakterileri öldürür. Ter kokusunu önlemek için limon sürebilirsiniz.
- 3-4 limonun kabuğunu 4-5 bardak suyla kaynatın. Soğuyunca saç diplerine masaj yapın. 10 dakika bırakıp durulayın. Haftada 1 uygulayın. Kepek sorununa inanılmaz etkili bir yöntemdir.
- Elinize sinen yemek kokularını elinize limon sürerek yok edebilirsiniz.
- Limon suyunu saçınıza sürüp 20 dakika güneşte oturursanız saçlarınızın rengi açılır.
- Böcek ısırıklarına limon suyu sürerseniz kaşıntıyı ve kızarıklığı alacaktır.



- Paslanan bıçakları limon suyunda bekletirseniz pastan arındırabilirsiniz.
- Su lekesi olan banyo eşyalarını limon ile temizleyebilirsiniz.
- Kıyafetlerdeki ter lekelerine limon suyu sürüp yarım saat bekletin ve yıkayın. Ter lekeleri yok olacaktır.
- C vitamini içeren limon cilde de iyi gelir. Limonu cildinize veya ellerinize sürerek daha parlak ve beyaz bir cilt elde edebilirsiniz.
- Dilimlediğiniz elmaları veya patatesleri limon suyu damlatılmış su içerisinde bekletirseniz kararmalarını önleyebilirsiniz.
- Limonlu suyu mikrodalgada 10 dakika ısıtırsanız bir süre sonra bekletip kolaylıkla içerisindeki lekeleri silebilirsiniz.
- 3 limon, 1 kaşık vanilya ve suyu tencerede su kalmayana kadar kaynatın. Evdeki havayı temizleyecektir.
-



Çevrimdışı Forumotomobil

  • Yeni Üye
  • *
    • İleti: 15
    • Puan +0/-0
    • Cinsiyet:Bayan
  • Forum Otomobil
    • Forumotomobil
  • Ad Soyad: Forum Otomobil
  • Marka: Mini
  • Model: Cooper Clubman
  • Model Yılı: 2014
  • Yakıt Tipi: Benzin
Cilde parlaklık verdiği konusuna katılıyorum. Karbonat ile cilde düzenli uygulama yapıldığında yılların verdiği olumsuzlukları giderdiği de gerçektir.
Linkleri Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Görebilmektedir. Kayıt Ol yada Giriş Yap



 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33