Bi-xenon - Bi-halojen Mercekler

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı izmir42

  • FO-Süper üye
  • *
    • İleti: 11,524
    • Puan +313/-5
    • Cinsiyet:Bay
  • Ad Soyad: Hüseyin KUZUCU
  • Marka: Opel
  • Model: Astra J 1.3 SPORT
  • Model Yılı: 2013
  • Yakıt Tipi: Motorin
Bi-xenon - Bi-halojen Mercekler:
Bu tip merceklerdeki siperler hareketlidir. Siz far kolunu uzun konumuna aldığınızda ya da selektör attığınızda bu selenoide ya da elektrik motoruna elektrik verilir ve siper aşağı çekilir. Bu sayede siperin engellediği ışık serbest bırakılır. Dolayısıyla kesilme çizgisinin üzerinde bulunan karanlık bölge de aydınlatılmış, kısaca uzunlar açılmış olur.

Valeo, AL-Bosch, ZKW mercekler siperi hareket ettirmek için elektrik motoru kullanırken, Hella selenoid kullanmaktadır. Selenoid daha güvenilir, basit ve hızlı bir sistemdir.
Bmw markasının Bi-xenon farı:


Mercek Kalitesi Hangi Kriterlere Göre Değerlendirilir?

Çoğunlukla kesilme çizgisi en net olan mercek en iyisidir gibi bir anlayış söz konusudur ancak bu yanlıştır. Merceklerin kalitesi aydınlatma gücü, ışık dağılımının homojenliği, aydınlatma menzili, aydınlatma genişliği ve parlak noktanın (hotspot) desenine göre değişir.

Bir merceğin kalitesini ölçerken öncelik sıranız aşağıdaki gibi olmalıdır:

1) Işık gücü yeterli mi?
2) Aydınlatma homojen mi? Işık, yolun ya da resme göre duvarın her tarafına aşağı yukarı eşit parlaklıkta dağıtılmış mı?
3) Aydınlatma genişliği yeterli mi?

4) Menzil yeterli mi? Duvar resimlerdeki aydınlatma deseninden menzili aşağı yukarı şu şekilde anlayabilirsiniz: Kesilme çizgisinin orta noktasında bulunan hotspot ın (en parlak nokta), çizginin ortasında maksimum parlaklıktayken, aşağı inildikçe düzgün bir şekilde parlaklığı azalmalıdır. Kesilme çizgisi yolun en ilerisine düşer, kesilme çizgisinin aşağı kısımları size (araca) doğru yaklaşan kısımlardır. Eğer bu parlaklık kesilme çizgisinin hemen altında düşük şiddette, daha alt taraflarda daha kuvvetliyse aracın hemen önü çok aydınlanırken, yolun daha ilerisi az aydınlanacak demektir. Bazı kalitesiz merceklerde bu noktanın parlaklığı ve pozisyonu yanlış ayarlanmaktadır.

5) Kesilme çizgisinin netliği kişisel tercihtir. Net kesilme çizgisi hoş durur, bulanık olan kötü. Ancak aşırı net kesilme çizgisi demek o çizginin öte tarafının tamamen zifiri karanlık olması demek. Dolayısıyla gece yolculuklarda karşınıza çıkan sürprizlere (köpek, çukur vb) tepki vermek için daha az zamanınızın olması demek.





 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33