Forum Otomobil, Otomobil Forumu

Otomobil Terimleri, Otomobil Teknik Terimleri, Otomobil Sözlüğü => Otomobil Sözlüğü => Konuyu başlatan: FO-Admin - 14 Ağustos 2013, 12:07

Başlık: Dizel partikül filtresi nedir?
Gönderen: FO-Admin - 14 Ağustos 2013, 12:07
Dizel Partikül Filtresi nedir?
(Volskwagen'den alıntıdır)

Dizel partikül filtresi, dizel motorlardaki egzoz gazlarının ayrıştırılmasına hizmet eden bir sistemdir.

Katalitik kaplı filtre, katkı maddeleri olmadan çalışır ve bunun yerine iki yönlü etkiye sahip bir asil metal içerikli filtre kaplaması kullanır. Sistem, yanma sonucu ortaya çıkan insan sağlığına ve çevreye zararlı partikülleri (kurum, ağır metaller) tutarak atmosfere salmaz, biriktirir. Ancak belirli bir kapasiteye sahip bu filtre zamanla dolar ve bu partiküllerden kurtulması gerekir. Bu işleme rejenerasyon adı verilir.

Pasif rejenerasyonda, katalizatör içinde depolanan kurumun yavaş ve çevre dostu bir şekilde CO2’ye dönüştürülmesi söz konusudur. Bu süreç, egzoz sistemi 350 - 500 °C sıcaklık aralığına ulaştığında ve özel bir tedbir gerektirmeden, çoğunlukla otoyol sürüşleri esnasında sürekli bir şekilde gerçekleştirilir.
Uzun süre düşük hızlarda gerçekleştirilen sürüşlerde ise (örneğin şehir içi trafiğinde) her 1000 ile 1200 kilometrede bir, egzoz gazı sıcaklığın aktif bir şekilde 600 °C değerine arttırılması ek bir filtre rejenerasyonu yapılmasını sağlar. Buna aktif rejenerasyon denilmektedir. Filtre içinde depolanan partiküller bu sıcaklıkta yakılır ve zararsız ya da daha az zararlı gazlar olarak atmosfere salınır.
Başlık: Ynt: Dizel partikül filtresi nedir?
Gönderen: FO-Admin - 04 Eylül 2013, 09:04
Rica ederim Adem. Katkım olduysa ne mutlu.

Linkleri Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Görebilmektedir. Üye Ol ya da Giriş Yap
Bilgilendirme için teşekkürler abi
Başlık: Ynt: Dizel partikül filtresi nedir?
Gönderen: atlantis - 04 Eylül 2013, 09:14
Teşekkürler Uğur.