Bu durumu ticari araç kullanan esnafın tercihine göre değerlendirmek belki hata olur. Ama yinede tespit için bir unsur elbette. Piyasada ticari araçlarda hepimizin gördüğü gibi belli başlı birkaç marka var. Bunlar;
1. Fiat
2. Hyundai
3. Ford
4. VW
5. Skoda
6. Dacia
Yakıt tipine göre bakacak olursak;
1. Fiat'larda dizel
2. Hyundai'lerde benzin+lpg
3. Ford'larda benzin+lpg
4. VW'lerde dizel
5. Skoda'larda dizel
6. Dacia'larda (gördüklerimde dizel)
Bu yönde şöyle bir eleme yapabilir miyiz? Tabi benimki sadece yedek parça ve yakıt tüketimi üzerine olacak ama, zaten esnafında tercihi bu iki madde üzerinde en ekonomik hangisi diye bakılıyordur. Tercih olarak;
Yakıt tüketimi konusunda ekonomik araçlar
1. Hyundai
2. Fiat
3. VW
4. Ford
5. Dacia
6. Skoda
Yedek parça konusunda ekonomik araçlar
1. Fiat
2. Hyundai
3. Dacia
4. Ford
5. Skoda
6. VW
Bununda yanı sıra birde motor ömrü olarak ta tercih meselesi var ki, bu durum birazda kullanımla alakalı, bakımla alakalı.
1. sırayı Hyundai ve Fiat paylaşır diyorum.
2. sırada VW ve Skoda
3. sırada Ford
4. sırada Dacia
Ama şöyle bir genelleme yapacak olursak; Hyundai Accent Era'ların dizelini ticari araç olarak kullanan esnaf sayısı pek fazla değil. Bunun yerine benzinli 1,4 Era'lar daha fazla revaçta. Tabi buna paralel olarakta Fiat'ların 1,3 multijetleri var ki hiçte azımsanmamalı. Yalnız 1,3 multijetler trafikte dur kalkta bana da pek cazip gelmiyor. 1,3 multijet doblomuz vardı oradan biliyorum

trafikte bayılırdı

ama uzun yolda motor bloğunu patlatana kadar bas git

hiç ben gitmem burası neresi demiyor

İşin özü şu, bu araçların hiçbirinin distrübütörü yada imalatçısı değilim ama gerçekçi yaklaşmak gerekirse, ticari araç olarak marka tercih etmem gerekse 1600 ve 110-120 beygirin altında araç tercih etmezdim. Hatta 2000cc bile düşünülebilir. Yalnız bir gerçek var, oda şu, araç ne olursa olsun, zorlamadan, sakin sakin kullanılıp, periyodik ve ağır bakımları ihmal edilmediği sürece! Motor ömrü ve şanzıman ömrü uzun olur. Bu ister A ister B markası olsun. Şirketlerin kullandığı araçlarla kıyaslamak yanlış olur. Neden derseniz, bir çoğu filo aracı ve kullananlar arabaların canını alasıya kullanıyor. Tutup filo araçlarının durumuyla hangi aracın motor ömrü uzundur dersekte yanlış olur