Öncelikle Boza'nın faydalarından bahsedelim
Boza'nın faydaları
-İçerdiği aktif mayalar sayesinde emziren annelerde süt yapımını artırır.
-Nitrozamin gibi kanserojen maddelerin vücuttaki oluşumunun önlenmesine yardımcı olur.
-İçerdiği aktif mayalar ve faydalı bakteriler sayesinde probiyotik etkisi vardır.
-Gribal enfeksiyon gibi, birçok enfeksiyona karşı bünyeyi dirençli kılar, yararlı bakterilerle vücuttaki direncin güçlenmesini sağlar.
-Zengin protein ve B vitamini içeriği nedeniyle enerji ihtiyacı fazla olan kişiler, gebeler ve sporcular için çok faydalıdır.
-Bozanın mayalanması sırasında oluşan laktik asit, hazmı kolaylaştırmada çok yardımcıdır.
-İçerdiği laktik asit nedeniyle bağırsak florasını düzenleyici role sahiptir.
-Mide bezlerinin faaliyetlerini olumlu yönde etkiler.
-B kompleksi vitaminleri içerdiğinden beslenmede önemli role sahiptir.
-Zihin açıcı ve sinirleri dinlendirici etkisi vardır.
-Karbonhidrat ve proteinin yanı sıra birçok besin öğesini içerdiğinden besleyici özelliği nedeniyle “sıvı ekmek” olarak anılır.
Boza Nasıl İçilir?
Boza soğuk olarak içilir.Üstüne tarçın ilave edilebilir. Normal içilebileceği gibi bardak içine koyarak orta boy kaşık ile içilmesi de tavsiye edilir.
Boza’nın Besin Değerleri
100 ml Boza’da;
240 kcal enerji
57.5 gr karbonhidrat,
3.5 gr protein,
0.5 gr yağ,
29 mg kalsiyum,
1,3 mg demir,
97 mg fosfor,
1 mg çinko,
0.09 mg Tiamin(B1 vitamini),
0.05 mg Riboflavin (B2 vitamini),>
1.16 mg Niasin bulunur.
Boza tarifi
Boza Yapımı İçin Malzemeler:
500 gr. pilavlık bulgur,
1 çay bardağı pirinç,
Su,
Şeker,
1 çay bardağı mayalık boza ya da 2 çay kaşığı kuru maya.
Boza Yapılışı
Bir kabın içine bulguru, pirinci koyalım ve iyice yıkayalım.
Büyük bir tencereye bulguru, pirinci koyup, bol su ilave ederek kaynatalım.(bulgurlar iyice ezilinceye kadar, su ilave ederek kaynatalım)
Daha sonra blender ile iyice ezelim ve tel süzgeçten geçirip, ılımasını bekleyelim.
İçine mayalık bozayı ilave edelim. ( bozamız yoksa kuru mayamızı ılık su da eritelim, o da yoksa 1 dilim ekmek içi ve 3-4 kaşık toz şeker koyup, 8-10 saat kadar mayalanmasını bekleyelim).
Boza koyu olursa su ekleyelim.
Bozamıza yeterince toz şeker ilave edip, buzdolabında muhafaza edelim. Afiyet olsun.