• Giriş Yap
  • Kayıt Ol

Menu

• Ana Sayfa
  • Yardım
Forum Otomobil
Forum Otomobil, Otomobil Forumları, Teknik Servisler
  • Forum Otomobil, Otomobil Forumu »
  • Uygulamalar ve Bilgi Paylaşımı »
  • Teknik&Mekanik Problemler ve Çözümler »
  • ‎Sıkıntı‬ ‪‎büyük‬ ‎masraf‬ ‪‎çok‬- Piston kolu kırılması, Blok patlaması

‎Sıkıntı‬ ‪‎büyük‬ ‎masraf‬ ‪‎çok‬- Piston kolu kırılması, Blok patlaması

izmir42 · 135 · 67281
« önceki sonraki »
  • Yazdır
Sayfa: 1 2 3 4 5 6 ... 9   Aşağı git

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı FO-Admin

• Admin
  • *
    • Puan +615/-17
  • ForumOtomobil
    • ForumOtomobil
  • Ad Soyad: Önder Y.
  • Marka: Mercedes
  • Model: Klasik
  • Model Yılı: 1987
  • Yakıt Tipi: Benzin+LPG
Ynt: ‎Sıkıntı‬ ‪‎büyük‬ ‎masraf‬ ‪‎çok‬- Piston kolu kırılması, Blok patlaması
Yanıtla #45 : 15 Aralık 2014, 14:11
Linkleri Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Görebilmektedir. Üye Ol ya da Giriş Yap
Uğur abi işte üstten demiş kartele kadar. Emrah Abi bilmiyorum aksama netleştirecek herşey.

Sahibinden daha akıllı Zenfone5 ile gönderdi.

Hasar içerde o zaman...  :ciglik:

Çevrimdışı domestos

• Tanışma Üyeliği
  • *
    • Puan +1/-0
  • ------------------------------------
    • -----------------------------------
  • Ad Soyad: ---------------------------------
  • Marka: Mazda
  • Model: Touring Sedan
  • Model Yılı: 2009
Yanıtla #46 : 15 Aralık 2014, 16:41
Hüseyin geçmiş olsun, Allah beterinden saklasın...

Bir yerlere laf sokan benim sayın Yönetim, soktuğum lafların arkasındayım, bkz. İmzam... :D
------------------------------------------

Çevrimdışı FO-Admin

• Admin
  • *
    • Puan +615/-17
  • ForumOtomobil
    • ForumOtomobil
Yanıtla #47 : 15 Aralık 2014, 17:41
Üzerine alınan alınır. Özgürsün.

Bir yerlere laf sokan benim sayın Yönetim, soktuğum lafların arkasındayım, bkz. İmzam... :D

Çevrimdışı Y.E.P.

• Yeni Üye
  • *
    • Puan +373/-7
  • Bazıları hızı seçer, siz yaşamayı seçin...
  • Marka: Citroen C4 Grand Picasso
  • Model: 1.6 HDI Dynamic
  • Model Yılı: 2011
  • Yakıt Tipi: Motorin
Yanıtla #48 : 15 Aralık 2014, 23:08

Sn domestos .. imzaniz forum kurallarina aykiridir. Irkçı yaklaşiminiz size yakismamakla birlikte bu ülkenin araclarini kullanan üyelerimizi rencide edici kelimeler içermektedir.lutfen imzanizi kaldırınız aksi takdirde üyeliginiz iptal edilecektir.

Çevrimdışı Gençadam

• FO-Usta Üye
  • *
    • Puan +99/-0
  • Forum Otomobil
  • Ad Soyad: Murat L.
  • Marka: Peugeot
  • Model: 208
  • Model Yılı: 2015
  • Yakıt Tipi: Benzin
Yanıtla #49 : 15 Aralık 2014, 23:59
Alman fransız dinlemez kaçar bi yere kardeşim kul yapısı ham maddesi demir ne kadar eğersen eğ geçmiş olsun vardır bundada bi hayır

Sent from my iPhone using Tapatalk
2015 PEUGEOT 208

Çevrimdışı izmir42

• FO-Süper üye
  • *
    • Puan +313/-5
  • Ad Soyad: Hüseyin KUZUCU
  • Marka: Opel
  • Model: Astra J 1.3 SPORT
  • Model Yılı: 2013
Yanıtla #50 : 16 Aralık 2014, 16:00
Arabanın yanından geliyoruz.. Tamirciye çektik  adam Vw servisi abi 3 bini gözden çıkar. Fazlası var aşşası yok dedi. Eğer açınca bi sorun çıkmazsa yağ hava su her neyse kanallarında sorun yoksa kaynak olup sana çıkmazsı bu dedi. Bunlar çift ekzantirik onlardada sorun vardır büyük ihtimalle o zaman sorunda &masrafta büyür abi dedi.. Neden olur diyince yağ pompası yağ basmaz ondan olabilir abi dedi. Tükkanda çocuklar boş akşama kadar açar bakarız abi biz buna dedi. Akşama yada en geç yarın sabah 11 gibi sana netice veririz abi dedi. Liste yapıcak. Bide şey dikkatimi çekti. Babam ostim felan hernereden olursa alırız felan diyince adam ben motor dağıtmışım sağdan soldan git parçayı getir onu bul bunu temin et uğraştırmam da uğraşmamda dedi.
Otomobil Terimleri Sözlüğü
https://www.otomobilsozlugu.com

Çevrimdışı FO-Admin

• Admin
  • *
    • Puan +615/-17
  • ForumOtomobil
    • ForumOtomobil
Yanıtla #51 : 16 Aralık 2014, 16:13
Bunu Ankara'ya getirsen Altan usta halleder. Ama fatura ne çıkar birşey diyemem. Hele sen ihtiyaç listesine bakta.

Arabanın yanından geliyoruz.. Tamirciye çektik  adam Vw servisi abi 3 bini gözden çıkar. Fazlası var aşşası yok dedi. Eğer açınca bi sorun çıkmazsa yağ hava su her neyse kanallarında sorun yoksa kaynak olup sana çıkmazsı bu dedi. Bunlar çift ekzantirik onlardada sorun vardır büyük ihtimalle o zaman sorunda &masrafta büyür abi dedi.. Neden olur diyince yağ pompası yağ basmaz ondan olabilir abi dedi. Tükkanda çocuklar boş akşama kadar açar bakarız abi biz buna dedi. Akşama yada en geç yarın sabah 11 gibi sana netice veririz abi dedi. Liste yapıcak. Bide şey dikkatimi çekti. Babam ostim felan hernereden olursa alırız felan diyince adam ben motor dağıtmışım sağdan soldan git parçayı getir onu bul bunu temin et uğraştırmam da uğraşmamda dedi.

Çevrimdışı Çağdaş İNAY

• FO-Özverili Üye
  • *
    • Puan +77/-0
  • Forum Otomobil
  • Ad Soyad: Çağdaş İNAY
  • Marka: Mercedes-Benz
  • Model: 280 SE
  • Model Yılı: 1983
Yanıtla #52 : 16 Aralık 2014, 16:18
Konuyu okudum. Öncelikle Hüseyin bey size geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Aşağıdaki mesajı yazan şahsıda kınıyor ve ahlaklı mesaj yazmaya davet ediyorum. Bu forumda hanımefendiler var. Lütfen terbiyeli konuşun. Sayın Admin ve Moderatörler gerekeni yapacaktır.

Çevrimdışı Çağdaş İNAY

• FO-Özverili Üye
  • *
    • Puan +77/-0
  • Forum Otomobil
  • Ad Soyad: Çağdaş İNAY
  • Marka: Mercedes-Benz
  • Model: 280 SE
  • Model Yılı: 1983
Yanıtla #53 : 16 Aralık 2014, 16:52
Motordaki teknik soruna gelecek olursak;

Motor piston kolu kırması yada piston kolu fırlaması belirtisiz biçimde gerçekleşebilecek bir hadise değildir. Öncelikle bunu belirteyim. Motor bu şekilde kendini dağıtmadan evvel, mutlaka sinyal vermiştir.

Öncelikle bu aracın elektronik aksamı, araçta bulunan birçok sensör ve elektrikli bobinleri kontrol edebilme yeteneğine sahip olduğu için, size ilk etapta MOTOR KONTROL yani ENGINE CHECK ışığı yakar. Bu ışık gösterge panelinizde yer almaktadır. Eğer engine check lambası yandı ve siz bunu farketmediyseniz, bunun sonucunda araçta böyle bir arıza gerçekleşmiş olabilir.

Diyelim ki engine check ikazı yanmadı, ampulü patlak vs. Araç motoru piston kırmadan önce mutlaka bazı belirtiler verir. Bunlar çok geniş olarak değerlendirilmeli ve aracı birden fazla insan kullanıyorsa, mutlaka ve mutlaka kullanan kişiler birbirine sormalı. Şöyle ki;

1. Motordan vuruntu sesi geliyor muydu?
2. Motordan ıslık sesi geliyor muydu?
3. Motor bu belirtilerden herhangi birini, hangi durumda yapıyordu? Rolantide mi? Belli bir devri geçince mi? Yoksa belli bir vitestemi?
4. Araç bu arızayı vermeden önce yakıt tüketimini artırır. Bu bir belirtidir. Yani sizin aracınız 20kuruş/km yakıt tüketirken, 35kuruş, 50kuruş veya 70kuruş gibi yakıt tüketmeye başladıysa kesinlikle şüphelenmeniz gerekir.
5. Motordan gelen metalik sürtünme sesleri varmıydı?

Tabi hadise vuku bulduktan sonra konuşuyor olmak elbette çok kötü ama, başka arkadaşların başına gelmemesi için sizin vesilenizle bildiklerimi herkesle paylaşmak isterim.

Motor içerisinde bulunan, motorun bel kemiği olan krank mili, sürekli olarak kendisine 90 derece yüksek itme ve basınç ile baskı yapan 3, 4 veya 6 pistonun yükü altındadır.

Bahsettiğim krank milini bilmeyen yoktur. Bu krank mili motorun ana gövdesinde, yani alt blokta yüksek devirde dönerek çalışır. Burada dakikada 5000, 6000 veya daha yüksek devirlerden bahsediyorum.

Yüksek devirde dönmekte olan krank milinin, bağlı olduğu yataklar, burçlar aşırı sürtünme ve yüke maruz kalır. Burç, yatak zamanla aşınan bir parçadır. Motor gövdesine zarar vermemesi için daha yumuşak bir malzemeden ve yüksek hassasiyette işlenirler ki sürtünmeden kaynaklanan ısı üretimi az olsun.

Burç ve yataklar, zamanla aşınır. Piston kolunun krank miline kelepçeli bağlantı kollarının da yatakları aşınır. Bu gibi durumda eğer yağlama yetersizse, araç motor bakımı düzenli yapılmıyorsa, gözle görmenin pekte mümkün olmadığı, aşınmış metal talaşının (mikronluk) bu yataklara dolması hem yağlamayı geciktirir, hemde aşınmayı daha da artırır.

Şöyle düşünün,sol elinizin baş ve işaret parmağını ile bir halka yapın, sağ elinizin işaret parmağını bu halka ile sıkıştırıp, çevirin. Ne kadar zor olduğunu görürsünüz. Fakat parmağınıza 1 damla krem veya yağ sürüp çevirdiğinde ne kadar kolay döndüğünü görürsünüz.

Bu örnek ışığında yukarda anlattıklarım ve sonucunu şöyle bağlamak istiyorum;

1. Yatak bozan motor mili artık dönerken zorlanmaya başlar.
2. Zor dönen motor mili motorun gürültülü çalışmasına neden olur.
3. Yağlama sağlıklı olmadığı için araç harareti siz farkında olmadan bir anda yükselir.
4. Zor dönen mil (krank) çok daha fazla güce ihtiyaç duyduğu için enjektörlere fazla yakıt basar ve yakmadan çiğ olarak dışarı atar. Buda aracın fazla yakıt tüketmesine sebep olur.
5. Bu arızalar engine check ışığı ile sürücüye bildirilir.
6. Bakımı ihmal edilen veya daha önce düzgün biçimde rektefiye edilmemiş motor, ya piston kolu kırar, ya krank milini büker, ya krank ve piston kolu yataklarını sardırır, ya üst kapağı patlatır, yada sübapları doğrar.

Kısacası, bugün hangi ülkenin, hangi markanın, hangi modelini kullanırsanız kullanın. Dışarıdan bakıldığında "Benim arabam tank gibi" mantığından kurtulun. Bunun semeresini yine siz çekersiniz. Yukarıdaki mesajlarda okudum, motor üreten bir firma ürettiği motora 1 milyon kilometre ömür biçiyor. Doğru. Fakar gözden kaçırdığımız en büyük detay, bakım ve iyi bir dinleyici olduğumuzda geçerlidir.

Saygılarımla;

Ç. İnay

Çevrimdışı FO-Admin

• Admin
  • *
    • Puan +615/-17
  • ForumOtomobil
    • ForumOtomobil
Yanıtla #54 : 16 Aralık 2014, 16:53
Çağdaş gereği yapıldı. İlgine teşekkürler. Ayrıca bu yazdıklarını şimdi okuyorum. Yorumum az sonra :)

Motor piston kolu kırması yada piston kolu fırlaması belirtisiz biçimde gerçekleşebilecek bir hadise değildir. Öncelikle bunu belirteyim. Motor bu şekilde kendini dağıtmadan evvel, mutlaka sinyal vermiştir.

Öncelikle bu aracın elektronik aksamı, araçta bulunan birçok sensör ve elektrikli bobinleri kontrol edebilme yeteneğine sahip olduğu için, size ilk etapta MOTOR KONTROL yani ENGINE CHECK ışığı yakar. Bu ışık gösterge panelinizde yer almaktadır. Eğer engine check lambası yandı ve siz bunu farketmediyseniz, bunun sonucunda araçta böyle bir arıza gerçekleşmiş olabilir.

Diyelim ki engine check ikazı yanmadı, ampulü patlak vs. Araç motoru piston kırmadan önce mutlaka bazı belirtiler verir. Bunlar çok geniş olarak değerlendirilmeli ve aracı birden fazla insan kullanıyorsa, mutlaka ve mutlaka kullanan kişiler birbirine sormalı. Şöyle ki;

3. Motor bu belirtilerden herhangi birini, hangi durumda yapıyordu? Rolantide mi? Belli bir devri geçince mi? Yoksa belli bir vitestemi?
4. Araç bu arızayı vermeden önce yakıt tüketimini artırır. Bu bir belirtidir. Yani sizin aracınız 20kuruş/km yakıt tüketirken, 35kuruş, 50kuruş veya 70kuruş gibi yakıt tüketmeye başladıysa kesinlikle şüphelenmeniz gerekir.

Tabi hadise vuku bulduktan sonra konuşuyor olmak elbette çok kötü ama, başka arkadaşların başına gelmemesi için sizin vesilenizle bildiklerimi herkesle paylaşmak isterim.

Motor içerisinde bulunan, motorun bel kemiği olan krank mili, sürekli olarak kendisine 90 derece yüksek itme ve basınç ile baskı yapan 3, 4 veya 6 pistonun yükü altındadır.

Bahsettiğim krank milini bilmeyen yoktur. Bu krank mili motorun ana gövdesinde, yani alt blokta yüksek devirde dönerek çalışır. Burada dakikada 5000, 6000 veya daha yüksek devirlerden bahsediyorum.

Yüksek devirde dönmekte olan krank milinin, bağlı olduğu yataklar, burçlar aşırı sürtünme ve yüke maruz kalır. Burç, yatak zamanla aşınan bir parçadır. Motor gövdesine zarar vermemesi için daha yumuşak bir malzemeden ve yüksek hassasiyette işlenirler ki sürtünmeden kaynaklanan ısı üretimi az olsun.

Burç ve yataklar, zamanla aşınır. Piston kolunun krank miline kelepçeli bağlantı kollarının da yatakları aşınır. Bu gibi durumda eğer yağlama yetersizse, araç motor bakımı düzenli yapılmıyorsa, gözle görmenin pekte mümkün olmadığı, aşınmış metal talaşının (mikronluk) bu yataklara dolması hem yağlamayı geciktirir, hemde aşınmayı daha da artırır.

Şöyle düşünün,sol elinizin baş ve işaret parmağını ile bir halka yapın, sağ elinizin işaret parmağını bu halka ile sıkıştırıp, çevirin. Ne kadar zor olduğunu görürsünüz. Fakat parmağınıza 1 damla krem veya yağ sürüp çevirdiğinde ne kadar kolay döndüğünü görürsünüz.

3. Yağlama sağlıklı olmadığı için araç harareti siz farkında olmadan bir anda yükselir.
4. Zor dönen mil (krank) çok daha fazla güce ihtiyaç duyduğu için enjektörlere fazla yakıt basar ve yakmadan çiğ olarak dışarı atar. Buda aracın fazla yakıt tüketmesine sebep olur.
6. Bakımı ihmal edilen veya daha önce düzgün biçimde rektefiye edilmemiş motor, ya piston kolu kırar, ya krank milini büker, ya krank ve piston kolu yataklarını sardırır, ya üst kapağı patlatır, yada sübapları doğrar.

Kısacası, bugün hangi ülkenin, hangi markanın, hangi modelini kullanırsanız kullanın. Dışarıdan bakıldığında "Benim arabam tank gibi" mantığından kurtulun. Bunun semeresini yine siz çekersiniz. Yukarıdaki mesajlarda okudum, motor üreten bir firma ürettiği motora 1 milyon kilometre ömür biçiyor. Doğru. Fakar gözden kaçırdığımız en büyük detay, bakım ve iyi bir dinleyici olduğumuzda geçerlidir.

Saygılarımla;

Ç. İnay

Çevrimdışı Y.E.P.

• Yeni Üye
  • *
    • Puan +373/-7
  • Bazıları hızı seçer, siz yaşamayı seçin...
  • Marka: Citroen C4 Grand Picasso
  • Model: 1.6 HDI Dynamic
  • Model Yılı: 2011
Yanıtla #55 : 16 Aralık 2014, 17:00
çagdas bey oncelikle mukemmel yorumunuz icin sizi alkislamak istiyorum. harikasiniz.

huseyin lpg de aracinin 30-35 kurus yaktigini soyler dururdu. yani belirtileri onceden belliymis.  :( ayrica motor ariza isiginida lpg den dolayi yaktigini saniyordu demekki

Çevrimdışı FO-Admin

• Admin
  • *
    • Puan +615/-17
  • ForumOtomobil
    • ForumOtomobil
Yanıtla #56 : 16 Aralık 2014, 17:03
Çağdaş yine efsane bir makale döktürmüşsün. Sana bu yazına bir teşekkür olarak +50 puan gönderiyorum kardeşim. İyi ki varsın. 3 aşağı 5 yukarı bende benzer şeylerden bahsetmiştim. Genellikle yorum yapar kardeşlerimizde senin değindiğin konulara değinmiş ama bu kadar detaylı olarak hiçbirimiz yazmamıştık. Parmakla halka örneğinde güldürdü beni :D :D ama doğru :) helalin var kardeşim. Foruma sık sık uğramasanda her geldiğinde efsane bir mesaj yazıyorsun. Teşekkür ediyorum ve +50 puanı hemen ekliyorum.  :kucakla:

Saygılarımla;

Ç. İnay

Çevrimdışı FO-Admin

• Admin
  • *
    • Puan +615/-17
  • ForumOtomobil
    • ForumOtomobil
Yanıtla #57 : 16 Aralık 2014, 17:05
Gerçektende doğru be kardeşim  :o Puzzle şimdi tamam  :o :o :o :o :o :o

Sana da +5 puan  :iyi:

çagdas bey oncelikle mukemmel yorumunuz icin sizi alkislamak istiyorum. harikasiniz.

huseyin lpg de aracinin 30-35 kurus yaktigini soyler dururdu. yani belirtileri onceden belliymis.  :( ayrica motor ariza isiginida lpg den dolayi yaktigini saniyordu demekki

Çevrimdışı izmir42

• FO-Süper üye
  • *
    • Puan +313/-5
  • Ad Soyad: Hüseyin KUZUCU
  • Marka: Opel
  • Model: Astra J 1.3 SPORT
  • Model Yılı: 2013
Yanıtla #58 : 16 Aralık 2014, 19:14
Aracımız 30 -32 kr. Civarı yakıyordu. Ve motor arza ışığı lpgden kaynaklı yanıyor denilirdi. Ve ciyk ciyk sesler gelerdi onuda usta kayış ötüyor kış ayında normal dedi. 

Sahibinden daha akıllı Zenfone5 ile gönderdi.

Otomobil Terimleri Sözlüğü
https://www.otomobilsozlugu.com

Çevrimdışı mcinar

• FO-Usta Üye
  • *
    • Puan +52/-0
  • Forum Otomobil
  • Ad Soyad: Mustafa ÇİNAR
  • Marka: Citroen
  • Model: C-Elysee
  • Model Yılı: 2014
Yanıtla #59 : 16 Aralık 2014, 19:42
Çok geçmiş olsun Hüseyin. Uzun süredir forumda yoktum. Cana geleceğine mala gelsin. ama malda canın yongası derler. Sen yinede canını sıkma.

• Yazdır
Sayfa: 1 2 3 4 5 6 ... 9   Yukarı git
  • Forum Otomobil, Otomobil Forumu »
  • Uygulamalar ve Bilgi Paylaşımı »
  • Teknik&Mekanik Problemler ve Çözümler »
  • ‎Sıkıntı‬ ‪‎büyük‬ ‎masraf‬ ‪‎çok‬- Piston kolu kırılması, Blok patlaması

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 

Bu sayfalarda yayınlanan yorumlar okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan ve mesaj içeriklerinden
FORUM OTOMOBİL veya www.forumotomobil.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Sunucu Kurulum ve Yönetimi | Dolpway Güvenlik Duvarı | Güvenlik Duvarı| Hot Spot 5651 Loglama| Sunucu Paneli Hotspot 5651 Loglama Nedir ? | Sonoff Türkiye | otomobil| otomobil forumu| Otomobil Kampanyaları| Yeni Model Otomobiller| Otomobil Sözlüğü| Otomobil Teknik Terimleri| Ayakkabıcınız| Ayakkabı| Erkek Ayakkabısı| Kadın Ayakkabısı | Opel arıza işaretleri | Opel Astra arıza lambaları ve anlamları | Fiat Doblo arıza lambaları anlamları | Renault arıza ışıkları anlamları | Ford arıza lambaları anlamları | Jetta arıza lambaları | Renault Arıza Kodları ve Anlamları | Opel arıza kodları listesi | Honda arıza ışıkları anlamları | Volkswagen arıza lambaları ve anlamları | Peugeot arıza kodları | Hakiki Deri Ayakkabı | Kadın Ayakkabı Modelleri | Miotrend | Spor Ayakkabı Modelleri | Miotrend Azerbaijan | Miotrend Germany | Miotrend Sweden | Miotrend Spain | Miotrend Luxembourg | Miotrend Belgium | Miotrend Netherlands | Miotrend France | Miotrend Austria | Miotrend Poland | Miotrend Romania | Miotrend Czech Republic
  • SMF © 2025, Simple Machines

Bu sayfa 0.223 saniyede 34 sorgu ile oluşturulmuştur

Şifreni mi unuttun ?